Ministrul Barna Tánczos a participat ieri la evenimentul de lansare a proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”, care a avut loc la Cluj-Napoca

Data publicarii : 22 Mar 2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul Barna Tánczos a participat ieri la evenimentul de lansare a proiectului  „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”, care a avut loc la Cluj-Napoca

 

22 martie 2023

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, BarnaTánczos, a efectuat ieri o vizită de lucru în județul Cluj. În cadrul acestei vizite, demnitarul a participat la conferința de lansare a proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”(RTD-CCP), care a avut loc la Primăria Cluj-Napoca. La eveniment a fost prezent Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, ai Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, ai Universității Babeș-Bolyai, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai altor instituții de profil.

Valoarea totală a proiectului lansat ieri este de peste 12 milioane lei, din care cuantumul finanțării nerambursabile primită prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021 este de aproximativ 10 milioane lei (85% din valoarea eligibilă aprobată), iar cuantumul finanțării nerambursabile primită din bugetul național depășește 1,8 milioane lei (15% din valoarea eligibilă aprobată). Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 24 noiembrie 2022 și 30 aprilie 2024.

„Proiectul lansat are o importanță majoră pentru locuitorii din zonă. Acesta va contribui la reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca, prin implementarea unei soluții inovatoare și prietenoase cu mediul, care să contribuie la reducerea cantității de deșeuri de pe platformă. Dacă vorbim de investiții în managementul deșeurilor din județul Cluj, 30 de milioane de lei sunt contractate de UAT-urile din județ pentru depozitare voluntară a deșeurilor mari și alte 30 de milioane de lei pentru autoritățile din județul Cluj pentru insule ecologice digitalizate, prin PNRR”, a declarat ministrul Barna Tánczos, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la Primăria Cluj-Napoca.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a subliniat necesitatea și importanța implementării acestui proiect: Este un proiect de valorificare a deșeurilor într-o manieră inovatoare. Totodată, ne ajută să diminuăm cantitatea de deșeuri provenite din rampa temporară, acestea urmând a fi depozitate în centrul de management integrat, ceea ce înseamnă că ducem mai puțin în CMID. Este un câștig pe toate planurile, pentru că este un proiect ecologic, inovator și este un model de bună practică, care va putea fi folosit și în alte zone din România sau din Europa”.

Primăria municipiului Cluj-Napoca implementează acest proiect prin programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu) - Apelul 2 - ”Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”, care este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor fiind Operatorul de Program.